Previously, the building of the Azimut Smolenskaya hotel housed the famous Belgrade hotel, built in 1975 in the style of Soviet modernism. The reconstruction, carried out in 2016, has retained all the significant features of this architectural style. Soviet modernism developed and formed in line with global architectural trends, but it also had its own features based on the ideas of avant-garde and constructivism. When redesigning the hall on the first floor, the peculiarities of the architectural language of this style were taken into account.

The central object, a dynamic light composition located on the ceiling of the elevator zone, refers to the modernist grid
and Pit Mondrian. The structure of the mirror elements on the wall panels visually combined with the geometric solution of the building facade. Between the elevator portals, there are installations with kinetic prisms that convert the monochrome light flux into colored rays. The array of rotating prismatic elements resembles a futuristic navigation system and indirectly refers to the Azimut Hotel brand.

The main focus is on working with dynamic lighting effects. The immersive space is formed by a harmonious combination of digital technologies and analogues refractions - the pure "physics" of the light flux. Computer control allows to change almost any characteristics of the light environment. Varying from meditative gradient overflows to shimmering pure colors and their combinations, the space reflects the rhythm of the city, immersing visitors in a single light-color environment filled with kaleidoscopic reflections.

Concept author, artist: Victor Polyakov
Curator, producer: Olesya Bondarenko
Technical Designer: Nikita Gorshkov
Manufacturing: Architecture

________________________________________________

Ранее, в здании отеля Азимут Смоленская располагалась известная гостиница Белград, возведенная в 1975 году в стиле советского модернизма. Реконструкция, проведенная в 2016, сохранила все значимые черты этого архитектурного направления. Советский модернизм развивался и формировался в русле общемировых архитектурных тенденций, но обладал и своими собственными чертами, базирующимися на идеях  авангардизма и конструктивизма. При редизайна холла первого этажа учитывались особенности архитектурного языка этого стиля.

Центральный объект, - светодинамическая композиция, расположенная на потолке лифтовой зоны, отсылает к модернисткой решетке Мондриана. Структура зеркальных элементов на стеновых панелях, рифмуется  с геометрическим решением фасада здания. Между лифтовыми порталами расположены инсталляции с кинетическими призмами, превращающими монохромный световой поток в цветные лучи. Массив из вращающихся призматических элементов напоминает футуристическую навигационную систему и опосредованно отсылает к образу бренда.

Главный акцент сделан на работу с динамическими световыми эффектами. Иммерсивное пространство сформировано гармоничным сочетанием диджитальных технологий  и аналоговыми преломлениями, - чистой "физикой" светового потока. Компьютерное управление позволяет произвольно изменять практически любые характеристики светового окружения. Варьируя от медитативных градиентных переливов до мерцания чистых цветов и их  комбинирования,  пространство отображает ритмику города, погружая посетителей в единую светоцветовую среду, наполненную калейдоскопическими переотражениями.

Автор концепции, художник: Виктор Поляков
Куратор, продюсер: Олеся Бондаренко
Технический дизайнер: Никита Горшков
Производство: Архитекция
.